img

Filmlerimiz / Films

ORAK FILM YAPIMLARI


 
















SABIRSIZLIK ZAMANI / Time Of İmpatience
Director AYDIN ORAK 2020 Uzun Metraj /  / 93 Min.

Yaz mevsiminin en sıcak ayıdır. Diyarbakır’ın varoş semtinin hemen yanında kurulan lüks konutlar. Bu konutların etrafı duvar ve dikenli tellerle örülüdür. Konutların içinde duvarın dibinde, gecekonduların olduğu yönde üstü açık bir havuz. Varoş mahallede ilkokula giden iki kardeş. Okulda sürekli havuz problemiyle sorun yaşarlar. Fakat bu onlar için bir yaşamsal probleme dönüşür. Çünkü konutların içindeki havuzla da problemleri vardır. Bu havuza girmek isterler. Her gün okul çıkışında, gider, konutların duvarından havuzu izlerler. Üstünden atlayıp girmeye çalışırlar. Fakat dikenli tellere takılırlar. Güvenlik görevlisi sürekli onları duvarın dibinden kovar. Kendileri için bir probleme dönüşen ‘havuz problemi’ni çözmeye çalışır. Çeşitli yollarla konutların içine girmeye çalışırlar. Fakat yaptıkları planlar genelde başarısız olur. Konutların güvenlik görevlileri tarafından yakalanırlar. İnat eder. Bu havuza girecekler! Başka yolu yoktur. Okulda karşılarına çıkan havuz problemlerini çözemezken, bu gerçek yaşamda bir havuz problemi takıntısı haline gelir. Denkleştirdikleri parayla plastik havuz alıp, içene girmeleri onları tatmin etmez. “Neden beyaz adam gerçek havuza giriyor da biz sahte havuza giriyoruz?” Bu hırs onları öfkelendirir.  Ne pahasına olursa olsun bu havuza girecekler. Yaptıkları planı devreye sokarlar ve konutların içine girmeyi başarırlar. Fakat biraz sonra bodrum katında konutun güvenlik şefinin sorgusunda bulurlar kendilerini. Şef onları polise teslim etmekten vazgeçer. Fakat onları bir güzel pataklamıştır. Bu onları daha çok öfkelendirir. Bu havuzu bir problem olmaktan çıkaracaklardır. Uzun deneme ve zor uğraşlardan sonra havuzun başındadırlar. Havuzun bir başında güvenlik görevlisi bir ucunda kardeşler. Güvenlik görevlisinin elinde cop var. Sertçe onlara bakar. Güvenlik görevlisi hareket ettiği gibi, onlar da aynı anda koşmaya başlarlar. Güvenlik görevlisi onlara doğru, onlar havuza doğru koşmaya başlarlar. Ne pahasına olursa olsun havuza girerler ama bir şeyi hesaplamamışlardır.

YAZAN / YÖNETEN  AYDIN ORAK  YAPIM  ORAK FİLM  YAPIMCI  AYDIN ORAK SALİH SÜLEYMANİ  ORTAK YAPIMCI  FEYZİ BARAN  GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ  VEDAT OYAN  KURGU  MURAT HASARI AYDIN ORAK  SES KAYIT  SALİH KARAMAN EREN YALMAN  SES MİKSAJ VE FİNAL MİKS  UMUT ŞENYOL  RENK DÜZENLEME  MAJİD PANAHİ  OYUNCULAR  MİRZA ZARK MİRHAT ZARK PELİN BATU İŞTAR GÖKSEVEN ALİ SEÇKİNER ALICI FERİDE ÇETİN RIZA SÖNMEZ AYDIN ORAK BAHOZ DAMLAYICI RIZA ARSLAN M. SAİT ALPARSLAN SİMEL AKSÜNGER MUSTAFA ÇAVUŞ YUSUF BEKMEZ ELENA ZARK AZRA ÖZATEŞ

It is the dog days of summer. A luxury site lying next to slums of Diyarbakır. This site is surrounded with walls and barbed-wires. There is a swimming pool in it, just near the walls on the side of slums. Two brothers from slums who are primary school student.  These two boys are continuously in trouble with pool problems at the school. And this pool problem turns into a matter of life and death for them because of the swimming pool in the site. They desire to plunge into that pool. Everyday, they stop by the estate after school and watch the swimming pool. They try ways to reach the pool. They try to jump over the walls but are prevented by barbed-wires. There is always a cat and mouse between the site safety officer and them. They pass their time on solving this “pool problem”. None of their plans or actions work. They are always prevented by safety officers of the site. However they are as obstinate as a mule. They will plunge into that pool! No two ways about it! While they have difficulty in solving the pool problems at school, this actual “pool problem” has turned into a obsession for them. They put together some money and get a plastic pool, but it isnot enough to satisfy them. “Why the white men plunge into the original swimming pool and they have to content themselves with a fake pool?” This ambition irritates them. They would plunge into that pool no matter what happens. Finally they execute their plan and succeed to enter into the site. However, they find themselves at the query of head of security on the basement, after a short while. Although the head of security doesnot go to the police, he beats them up and this infuriates them whole lot more. This is not only a “pool problem” now. They are finally at the pool side after hard tryings and efforts. The two brothers on one side of the pool, and the safety officer on the other side. Safety officer holds a trucheon in his hand by glaring at them. The brothers and safety officer are on opposite sides of the pool...The kids begin to run at the very moment the safety officer begins to move. He runs towards them and the brothers run towards to the pool. Finally, they plunge into the pool whatever the consequences. But, there is someting they didnot consider.




DAHA İYİ YENİL / Fail Better
Director AYDIN ORAK 2020 Uzun Metraj /  / 70 Min.

Gerçek hayata dayanan film, Türkiye koşullarında film yapmaya çalışan bir insanın hikayesi. Filmin yapım sonrası yaşadığı olaylar, yasaklar... Bir film neden, ne amaçla, ne tür sebeplerle, neye ve kime göre sakıncalıdır? Neden yasaklanır? Bunun nedenlerini araştırır. Geliştirdiği farklı yöntemlerle gösterimler organize eder. Filmini seyirciye ulaştırmak için ne tür yollara başvuracaktır? Bir filmin gösterimi kaç kez engellenebilir? Defalarca engel, defalarca gösterme çabası. Pes etmez. Bu filmi bir şekilde gösterecektir. Şu sözü kafasına koymuştur: "Hep denedin. Hep yenildin. Olsun. Yine dene. Yine yenil. Daha iyi yenil."
 

’DAHA İYİ YENİL’ ORAK FİLM NOVA FİLMS AYDIN ORAK SEMA GÜLER EMRAH EKİCİ ŞAFAK ORBAY MUSTAFA UZUNYILMAZ ÇAĞATAY ÇETİNKAYA SİDAR SİNAN TURAN MAHMUT TİBET FERİDE ORAK YALÇIN LAÇİN GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ ORÇUN BİLGİN KURGU MURAT HASARI SES ERDEM DOĞAN MÜZİK MURAT HASARI YARDIMCI YÖNETMEN SELDA DEMİREL SANAT YÖNETMENİ SİDAR SİNAN TURAN YAPIMCI AYDIN ORAK ORTAK YAPIMCI SERHAT DUMLU YAZAN VE YÖNETEN AYDIN ORAK
 
This is an adventurous and ambitious director’s story whotries to make a film in the conditions of Turkey. After themaking of the film, it fellowed by censorship, suppressionand banning... For what purpose, for what kind of reasons, for whom and why can a film be prohibited? He searchesthe reason of these. He organizes demonstrations withclever methods which he developed. How can he show his film better? For how many times can the presentation of a film be prevented? Obstacles which come time after time and effort to show the film for many times… He doesn’tgive up. He internalizes these words: "Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better."





YAŞAR KEMAL EFSANESİ
/ The Legend Of Yaşar Kemal

Director AYDIN ORAK 2018 Uzun Metraj Belgesel / Documentary Film / 113 Min.

Fragman linki: https://www.youtube.com/watch?v=ixy742_i5GY&t=30s

Dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal’in doğumundan ölümüne tüm hayatı, kendi ağzından ve hayatına yakın tanıklık etmiş dostlarının anlatımlarıyla beyaz perdeye aktarılıyor. Efsane yazarın hayatının dönüm noktaları destansı bir anlatım biçimiyle sergileniyor. Yaşar Kemal’in daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış arşiv görüntülerinden, yüzlerce saatlik kaynaklardan derlenmiş ses kayıtlarından ve binlerce sayfalık dokümandan yararlanıldı. Yaşar Kemal Efsanesi dev bir çınarın mücadelesi, edebiyatı, hayatı ve yüzyıla damgasını vuran olaylara karşı tavrıyla sinematografik bir anlatımla resmediliyor.

Yazan-Yöneten: Aydın Orak Anlatıcı: Halil Ergün Kurgu: Aydın Orak Katılanlar/Oyuncular: Arif Keskiner, Zülfü Livaneli, Ara Güler, TÜRKAN ŞORAY, NEBİL ÖZGENTÜRK, ATIF YILMAZ, METİ BELGİN, TİLDA KEMAL, AYŞE SEMİHA BABAN, YILMAZ GÜNEY
 
The life of the world famous Turkish author Yaşar Kemal is reflected to screen through his own words and voice, and with contributions of memories and expressions of his friends who have witnessed his life. The film displays milestones of the legendary author’s life in an epic style. For this film, it has been benefitted from his archive footages which were not published before, sound recordings of him for hundreds of hours and documents for thousands of pages. With The Legend of Yaşar Kemal, the struggle, literature, life and attitudes toward significant events in Turkey and also in the world of this “giant plant tree” depicts his life are portrayed in a cinematographic manner of telling.

FESTİVALS:
  • Seattle International Film Festivali-2018
  • Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali-2018
  • Münih Film Festivali 2019
  • Adana Altın Koza Film Festivali-2017
  • İstanbul Film Festivali-2018
  • Ankara Film Festivali-2018
  • Antakya Film Festivali-2018(Juri Özel Ödülü)
  • DOCUMENTARİST – 2018
  • İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ - 2018
  • Kayseri Film Festivali-2018
  • TİHV İNSAN HAKLARI BELGESEL FİLM GÜNLERİ, 2018
  • SİNEMA BURADA FESTİVALİ, İZMİR, 2018
  • MÜNİH TÜRK FİLM GÜNLERİ, 2018
  • KIBRIS AVRUPA FİLM FESTİVALİ, 2019
  • 4. TÜRK DÜNYASI BELGESEL FİLM FESTİVALİ, 2019
  • 19. FRANKFURT TÜRK FİLMLERİ FESTİVALİ, 2019
  • CANNES FİLM FESTİVALİ, AVRUPA FİLM PAZARI, TÜRİYE STANDI
  • BERLİN FİLM FESTİVALİ, AVRUPA FİLM PAZARI, TÜRKİYE STAND



CEWHER / Essence
Director AYDIN ORAK 2016 Belgesel / Documentary / 33 Min.
İZLEME LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=3C6T92mb3e4



Belgeselde Türkiye’nin en doğusu olan Kars’ın Dağpınar köyünde, köylülerden oluşan bir tiyatro ekibinin oyun sahneleme serüveni anlatılıyor. Çoban, öğrenci, tarlada çalışan köylü, köyün ozanı, belediye sekreteri gibi günlük işlerinin yanı sıra kendilerini bir de tiyatroda başka bir rolde gören köylülerin komik ve teatral halleri belgeleniyor. Bu tiyatro çalışmalarının sonunda kendi köylülerine sergileyecekleri oyunun provalarını azimle yapıyorlar. Provadan sonra ineklerini otlatmaya götüren, tarlada ekinini biçen, okul ödevini yapan köylü-tiyatrocuların hikâyesi anlatılıyor. İçlerindeki tiyatro cevherini ortaya çıkaran köylü, şehirli tiyatrocuların hikâyesidir Cewher- Sheakespeare’in Delileri. Yönetmen: Aydın Orak Kurgu: Aydın Orak Kamera: Ubeydullah Hakan, İzzet Gerisin Grafik: İdris Barış Çeviri: Mahmut Sansarkan Yapımcı: Orak Film Yapım Yılı: 2016

FESTIVALS: International Changing Perspectives Short Film Festival
 
The documentary tells the story of a theatre group’s journey which the villagers stagea play in Dagpinar village in Kars which is in the far east of Turkey. Shepherd, student, municipal secretary, peasants, the village poet as well as doing their daily work, they stage a play which the villagers find themselves in comical and theatrical situations. They are about to put the show to their own villagers and rehearse determinately. After the rehearsals they take their cows pasturing, harvest their crop, do their homework. Cewher-Sheaskepare’s Madmen is the story of peasant and urban thespians that bring out their talent through acting.  Director: Aydın Orak Montage: Aydın Orak Camera: Ubeydullah Hakan, İzzet Gerisin Graphics: İdris Barış Translation: Mahmut Sansarkan Producer: Orak Film




 
 
ASASIZ MUSA / Moses Without Rod
Director AYDIN ORAK 2014 Uzun Metraj / Future Film / 80 Min.

Yazar, aydın, demokrasi sözcüsü ve aktivist Musa Anter’in yaşamı metafor ve imgelerle sinemada. Mücadelesiyle insanlığa ışık tutan bütünleştirici, uzağı yakın, düşmanı dost kılan Kürtlerin Musa Amca’sı. Asasız Musa, Anter’in yaşam öyküsünden yola çıkıp, onu, yaşam biçimini, evrensel barışcıl yaklaşımını Aydın Orak’ın özgün yorumuyla beyaz perdeye taşıyor. Faili meçhul bir düşünce adamın bitmeyen, yaşayan mücadelesi Asasız Musa.

Vizyon Tarihi: 3 Ekim 2014 - 29 Mayıs 2015 Yönetmen:  Aydın Orak Oyuncular: Turgay Tanülkü, Aydın Orak, Selamo, Şenay Aydın, Murat Toprak, Rahşan Anter, Dicle Anter, Anter Anter Senaryo: Aydın Orak Görüntü Yönetmeni: Umut Öztorun, İbrahim Güler Kurgu: Emrah Dönmez, Aydın Orak Müzik: Murat Hasarı Yapım Yılı: 2014 Ülke: Türkiye Süre: 80 dk Dağıtım: M3 Film-Orak Film Yapım: Orak Film Boxoffice: 12.099 seyirci, http://boxofficeturkiye.com/film/asasiz-musa-2012390

FESTIVALS: İstanbul Film Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Alexandria Internation Film Festival(MISIR), Ankara Uluslararası Film Festivali, 9. FIRST Xining İnternation Film Festival(ÇİN)

GÖRÜŞLER:  "METAFORİK, ÇARPICI BİR FİLM" Yaşam Kaya/Sinematopya "AYDIN ORAK ANTER’İN PALTOSUNDAN ÇIKMIŞ" Alin Taşçıyan/Star Gazetesi "EN ÖZGÜN YÖNETMENLERDEN..." Gökşen Aydemir/Evrensel Kültür "KANAYAN YARALARIN METAFORİK GÖNDERMESİ..." Burç Karabulut/CineRitüel

The life of the writer, intellectual, spokesman of democracy, and activist Musa Anter is now a movie rich in metaphors and images. The "Uncle Musa" of Kurds: a man who shed light on humanity with his struggle, a unifying force who made distances disappear and made friends out of enemies. With Aydin Orak’s original interpretation, "Moses Without Rod" moves from a biography of Anter and carries him, his lifestyle and universal peaceful approach to the silver screen. "Moses without Rod" is the neverending struggle of an intellectual whose murder is still unsolved.




BERİVAN
Director AYDIN ORAK 2010 Belgesel / Documentary / 50 Min.
İZLEME LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=JC3J7V45mUY


Kürtlerin kendilerine biçilmiş kaderi tersine çevirmeye başladığı yıllarda en görkemli direnişlerin yaşandığı ve özellikle 1992 yılında başkaldırıya dönüşen Newroz kutlamaları sırasında başındaki kefiyeyle dikkat çeken, binlerce kişiye öncülük eden ve bu direnişin simgesi haline gelen 17 yaşındaki Berivan Cizre’nin hikayesi. Yönetmen: Aydın Orak Müzik: Yekbûn Kurgu: Berzan Îso Kamera: Pîroz Gültekîn Arşîv: Hüsamettin Orak-Aslan Harre Efekt: Özgün Yarar Düzeltme: Masum Elmas Grafik: İdris Barış

FESTIVALS: 30. İstanbul Film Festivali(İKSV) TÜRKİYE 2011  London Kurdhs Film Festival İNGİLTERE 2011  Kurdische Filmtage Hamburg ALMANYA  2010  VI. Kurdische Filmtage Wien AVUSTURYA 2010  2. Kopenhagen Kurdish Filmdays DANİMARKA 2010  Le Festival Du Cinema Kurde De Paris FRANSA 2010  3. Festîvala Filmên Kurdî A Roma  ITALYA 2010

It was during the time when the Kurdish people had begun to challenge and upset the destiny that had been drawn out for them. Many glorious resistances were being staged. One of these was the Newroz of 1992, which started out as a celebration and was then transformed into a rebellion. The 17-year-old Berivan Cizre, drew attention during those celebrations with the kefiye (head scarf-like cloth) around her head, and became the symbol of that rebellion, leading thousands of people. Now, her documentary has finally been filmed.  Director: Aydın Orak Music: Yekbûn Montage: Berzan Îso Camera: Pîroz Gültekîn Archive: Hüsamettin Orak-Aslan Harre Effects: Özgün Yarar Editing: Masum Elmas Graphics: İdris Barış



ÖLÜMÜN RENGİ / Color Of The Death
Director Aydın Orak 2010 Kısa Film / Short Film / 11 Min.
İZLEME LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=xqZM5H1tPzs


Şehrin gürültülü yaşamından bunalan modern şehir insanının girdiği çıkmazın anlatıldığı filmde, aslında insanın “gerçek” doğasından koparıldığında “nasıl” yaşayıp yaşayamadığını anlatıyor. Acaba, insan doğasına dönebilir mi?

Director : AYDIN ORAK Scenario: AYDIN ORAK Director of Photography : SERHAT DUMLU Montage : SERHAT DUMLU Music : ÖZGÜN YARAR Audio: Aviatechs/Turksound Produksiyon : BİLAL BULUT Poster :  İDRİS BARIŞ Cast : AYDIN ORAK

FESTIVALS: Armenia Film Festival, London Kurdish Film Festival, International Duhok Film Festival
 
This film illustrates the dilemma of the modern human beings who are depressed in the noisy urban life. In fact, this film narrates in what ways human can survive when their real nature of humanity is taken from them. Can human turn back to their nature? 




TEK PLANDA HAYAT MEZAT
İZLEME LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=4f_hepH_-CI
Yönetmen: AYDIN ORAK
Tür: Belgesel
Yıl: 2017
Süre: 42 dk.
Dili: Türkçe
Ülke: Türkiye
Tek Planda Hayat Mezat, İstanbul’da tarihten beri süre gelen bir gelenek olan kitap mezat-müzayedeyi konu ediyor. Kaybolmaya yüz tutmuş nadide kültürel değerlerimizden biri olan mezat kültürünü yaşatmak, hatırlatmak ve yeni nesillerin görmesini sağlamak için arşiv niteliğinde bir belgesel film.




ARAF
İZLEME LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=D29YFRijID4

Yönetmen: AYDIN ORAK
Senaryo: CİHAN ŞAN
Tür: Dram-Komedi
Yıl: 2015
Süre: 68 dk.
Dili: Kürtçe
Altyazı: Türkçe
Ülke: Türkiye
Oyuncu: AYDIN ORAK
Musa Anter’in 55 yıllık yaşamını anlatırken, faili meçhul bir cinayete kurban gitmesine dikkat çekerek, günümüzde hala aydın cinayetlerinin devam ettiğine işaret ediyor. Kendisini her zaman İstanbullu ve Mardinli olarak bilen ve hiçbir şekilde ayırımcılık yapmayan oyun karakteri -Kürt aydını Anter’in, bir diğer deyişle Araf’ın, iki dil ve iki kültür arasındaki köprü görevini bir kez daha hatırlatan oyun, ülkemizdeki toplumsal barışı, hoşgörüyü ve bugünlerde unutulan kardeşliği hatırlatıyor. 




BİR DELİNİN GÜNCESİ / ROJNIVÎSKA DÎNEKÎ
İZLEME LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=7TDYShEEjJs

Yönetmen: CİHAN ŞAN
Senaryo: GOGOL
Tür: Dram-Komedi
Yıl: 2008
Süre: 50 dk.
Dili: Kürtçe
Altyazı: Türkçe
Ülke: Türkiye
Oyuncu: AYDIN ORAK
Toplumda sınıfsal çarkların giderek belirgin hale gelmesi ve insanın giderek küçülmesi, kendisini bir böcek kadar bile değerli bulmamasını anlatıyor. Bir memurun bu dengeleri sorgulamasıyla başlayan “deli”lik nöbetleri giderek paranoyak bir hal alır.


 
 

SEN GARA DEĞİLSİN / TU NE GARA YÎ
İZLEME LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=LzCj06TpCD4

Yönetmen: TURGAY TANÜLKÜ
Senaryo: AZİZ NESİN
Tür: Komedi
Yıl: 2007
Süre: 55 dk.
Dili: Kürtçe
Altyazı: Türkçe
Ülke: Türkiye
Oyuncu: AYDIN ORAK, REMZİ PAMUKÇU, ÖMER ŞAHİN
Günümüzde alışılagelen kahramanlık olgusunu en iyi ve hicivli şekilde ele alan yazar Aziz Nesin, kahramanların bilmediğimiz yönlerini, baş tacı yaptığımız, anıtını diktiğimiz, hatta taptığımız önder ve tarihe mal olmuş kahramanların olasılık içi boş ve sahte kahramanlar olabileceğini mizahi bir dille sahneye aktarıyor.


 

NORA / NÛRÊ
İZLEME LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=wam-A3vzVcw

Yönetmen: JALE KARABEKİR
Senaryo: HENRİK İBSEN
Tür: Dram
Yıl: 2010
Süre: 72 dk.
Dili: Kürtçe
Ülke: Türkiye
Oyuncu: ŞENGÜL ÖZDEMİR, AYDIN ORAK, REMZİ PAMUKÇU
Kadın özgürleşme hareketinin evrensel simgesi olan Nora’nın hikayesiyle, bir Kürt dengbej hikayesi olan ‘Saliho ile Nûrê’nin hikayesinin benzerliğinden yola çıkarak, kadınlığın evrensel hikayesini, İbsen’in ‘Bir Bebek Evi’ adlı oyunuyla Kürtçe buluşturuyoruz.